Geopark: Horne Kirke
En imponerende rundkirke, som er inden for synsvidde, uanset hvor du befinder dig i den vestlige del af Det Sydfynske Øhav.
Kirken ligger 53,5 m over havets overflade centralt placeret på Horne Land. Kirken kroner det højtliggende is-rand- og dødislandskab fra Ungbaltisk tid (ca. 16.000 år siden). Den store kirke er et synligt bevis på de politiske omstændigheder i den tidlige middelalder og på den indsats, der blev lagt i at forene landet.
Kirken er bygget omkring år 1200 og er en del af historien om den tidlige danske krones bestræbelser på at konsolidere kongemagten i det udsatte kystområde ved blandt andet at opføre slotte og andre monumenter.
Rundkirken, den eneste på Fyn, udgør centrum for den nuværende kirkebygning. Den er bevaret med sit spidse tag og markante vægge. Rundkirken måler 17 m i diameter, og væggene er op mod 2,3 m tykke. I løbet af senmiddelalderen blev dele af skibet tilføjet i sektioner, der i dag fremstår som et sammenhængende gotisk langhus.
I en tid hvor de fleste kirker havde ingen eller firkantede tårne, må Horne Kirke med sin enestående synlighed og spidse tag have været et ubestrideligt symbol på tilstedeværelsen af en stærk kongemagt og dermed en advarsel til enhver udfordrer. Men måske er Horne Kirke bedre forstået som et vartegn end som et egentligt forsvar.