Projekt: Havkajaksejlads i Det Sydfynske Øhav
Projektbeskrivelse: Det Sydfynske Øhav - en unik havkajakdestination.
Kort fortalt
Det Sydfynske Øhav er et af Danmarks mest seværdige naturområder, og relevante havkajakvenlige faciliteter og et bredt udbud af kurser og ture har øget populariteten.
Allerede før havkajakken blev allemandseje havde daværende Naturturisme I/S fokus på havkajakker. Helt tilbage i 2005 og 2006 blev der etableret anløbsbroer, overnatningspladser, kajakhavne samt sørget for kajakvogne på udvalgte småøer. Sideløbende bidrog Naturturisme I/S også til en formidling, der tilgodeser en bæredygtig balance mellem benyttelse og beskyttelse af Øhavets sårbare natur.
Baggrund og formål
Projekterne har haft flere aspekter af kajakroning i Det Sydfynske Øhav.
Fysisk er der blevet anlagt støttefaciliteter til kajakroere - så som kajakhavne, -vogne, -sheltre, anløbsbroer med mere. Disse er også et supplement til projektet 19 Blå Støttepunkter – Øhavsshelters og Øhavspladser'.
Formidlingsmæssigt er der lavet en guidebog, som hjælp til lokale og turister, der gerne vil opleve Det Sydfynske Øhav fra en kajak.
Muligheder og fordele
De anlagte støttefaciliteter gør det lettere for turister at besøge hele området og giver trygge rammer for kajakker og udstyr, når man overnatter.
Guidebogen gør det lettere at navigere og søge faciliteter; fortæller om den unikke natur og kulturhistorie, samt guider kajakroerne udenom de sårbare natur- og yngleområder.
Samarbejdspartnere
Der er anlagt kajakhavne i Faaborg, Rudkøbing og Ærøskøbing. Derudover gav Naturturisme I/S sparring til kajakhavnen i Marstal.
Mange af havkajakfaciliteterne er udviklet i samarbejde med Havkajakcenter Svendborg (lukket), Nicus Nature, Marstal Kajakklub, Øhavets Natur- og Smakkecenter, Havkajakklubben Svendborg, Svendborg Kajakklub og Troense Kajakklub.
Projektansvarlig hos Geopark Det Sydfynske Øhav:
Søren Lisby, soren.lisby@svendborg.dk
Projektsum: 548.000 dkr.
Projektet er støttet af:
- ET MÅL 2 PROJEKT, STØTTET AF EU